Atelier La Luna

Als je een stem in jezelf hoort die zegt: 'Je kunt niet schilderen'; ga dan juist schilderen. Die stem zal dan vanzelf verdwijnen. Vincent van Gogh

Mandala’s & Heelbeelden


Mandala
Een mandala is een cirkel met een centrum. Bij het tekenen van een mandala wordt gewerkt vanuit dit centrum of naar dit centrum toe. De cirkel bied een veilige ruimte om je onbewuste in je tekening te laten ‘spreken’. Het tekenen en kleuren in de cirkel wordt als helend beschouwd. In het mandalatekenen word wat je binnen de cirkel tekent of kleurt als jouw binnenwereld beschouwd, met het centum als jouw kern. Het werken in een cirkel werkt grondend en beschermend. Ook het maken van een cirkelvormige collage hoort tot de mogelijkheden.

Heelbeeld
Een heeldbeeld is een bijzondere vorm van een mandala. Hierbij wordt de cirkel verdeeld in een aantal vakkken (2 of meer). In elk vak wordt een aspect van een thema getekend dat in de hele mandala belicht wordt. Voorbeelden zijn een heelbeeld van de vier seizoenen, een heelbeeld van je levensfasen of een heelbeeld van je emoties.

Eigen ervaring
Toen ik jaren geleden voor het eerst met mandalatekenen in aanraking kwam, heb ik talloze tekeningen in cirkels gemaakt. Het kwam voort uit een innerlijke drang om alsmaar met het mandalaprincipe te werken. Het was alsof ik iets teruggevonden had, wat ik vergeten was.

Thema’s
Voorbeelden van thema’s:
De 4 elementen
De 4 jaargertijden
Humeurwijzer
Heelbeeld van levensthema”s
Heelbeeld van levensfase
Ronde collage over geloof, hoop & liefde (of een ander levensthema)
Yin-Yangmandala
Polariteitenmandala (in 2 delen)
Spiegelmandala
Geboortemandala
Indiaans dierenschild
Kerstmandala
Spiralenmandala

Mandala’s en Heelbeelden vormen onderdeel van de cursus Helend Tekenen algemeen en ‘Je leven in beeld’.
Het programma wisselt per seizoen.