Atelier La Luna

Als je een stem in jezelf hoort die zegt: 'Je kunt niet schilderen'; ga dan juist schilderen. Die stem zal dan vanzelf verdwijnen. Vincent van Gogh

Helend Tekenen

 

Ieder mens, jong of oud,  is creatief. Het woord creativiteit betekent ‘scheppingskracht’. Hier gebruik ik deze term voor scheppen met stippen, lijnen, vormen, kleuren en beelden.

Iedereen kan tekenen, schilderen, kleien en collages maken. Veel mensen vinden juist dat ze niet creatief zijn. Vaak stamt deze overtuiging al uit de kindertijd: ‘jij kunt niet tekenen’. Ook nu ontmoet ik regelmatig kinderen die op school te horen krijgen dat ze niet kunnen tekenen of een onvoldoende krijgen voor hun creatieve uitingen. Terwijl tekenen en creatief bezig zijn juist zo helend zijn. Het brengt je in het hier & nu, zorgt dat je hoofd leeg wordt en maakt het onbewuste bewust.

Ik vind dat het resultaat van onze inspanningen iets te scheppen altijd goed is. Want elke creatieve uiting draagt het unieke stempel van de persoon die hiermee iets van zichzelf laat zien.  Als je iets maakt, komt dat vaak voort uit een verlangen iets te uiten of lekker ontspannen bezig te zijn. Onze persoonlijkheid (of onze omgeving) zet er druk op: het moet kunst met een grote K zijn, ik sta voor gek als ik me laat gaan, het is niet goed (genoeg). Ook worden creatieve uitingen meestal beoordeeld in plaats van ernaar te kijken met interesse en vragen als: Wat heb ik gemaakt? Wat heeft dit beeld me te vertellen? Welk verhaal vertel ik hier?

De uitdaging is volgens mij vooral dat je het durft te doen, terwijl je het resultaat, de oordelen daarover  en het vergelijken met anderen loslaat.
En dan zul je merken dat creatief bezig zijn je veel kan brengen: ontspanning, in het hier en nu aanwezig zijn, rust in je hoofd, een mogelijkheid om je emoties te voelen en te uiten, inzicht in jezelf en bovenal: meer contact met je zelf en je essentie.

Vanuit mijn visie op creativiteit heb ik verschillende workshops en cursussen ontwikkeld. Tevens begeleid ik kinderen en volwassenen individueel met behulp van creatieve counseling. In mijn aanbod combineer ik creatieve opdrachten met meditatie, visualisatie en energetische oefeningen.

De afgelopen jaren is gebleken dat veel hooggevoelige mensen en kinderen de weg naar mijn  atelier hebben gevonden omdat zij zich prettig voelen en baat hebben bij  mijn aanpak.